9 Ekim 2009 Cuma

PSİKODRAMA

Psikodrama, J. L. Moreno tarafından 20. yüzyılın başlarında çocuk oyunlarını gözlemleriyle, Antik Çağ Yunan tregedyalarından esinlenerek geliştirilmiş bir grup terapi yöntemidir.

Psikodrama yaşama- bütün karışık ve kaotik yanlarıyla- derin bir bakışaçısıdır. Güven duygusuyla ve spontan olarak yaşama yolu sunar.

Psikodrama, Yunanca’daki “psyche” (ruh) ve “drama” (eylem, işlem) sözcüklerinden oluşur. “Psyche” ruh ya da zihinle, “drama” ise hergün yaşanan hikayelerle ilişkilidir. Zihni eylemle birleştirerek psikodrama, yüzeyin altındaki gerçeklere ulaşma yoludur. İnsan varlığını ve insanın farklı yaşam durumlarındaki gerçeklerini eylem yöntemleriyle araştırma olanağı sunar.

Yaratıcılığınıza, seçimlerinize, spontanlığınıza eylem yoluyla ve çeşitli psikodrama oyunlarıyla bakacağınız psikodrama grup psikoterapisidir.

Psikodrama oturumları:

Psikodrama oturumlarında hem grup etkinlikleri hem de grup içerisinde bireysel psikodrama çalışmaları yapılır. Oturumlar spontan olarak gelişir. Deneyimli bir psikodrama terapisti liderliğinde grubun katılımlarıyla kişisel çalışmalar yapılır. Kişinin getirdiği sorunun sahnelenmesinde grup üyeleri rol alır. Kişiler daha önce düşünmediklerini zannettikleri fikirleri ve çözümleri keşfederler. Eylem içerisinde aktif olarak yanıtlara ulaşır ve başkalarının ulaşmasına da yardımcı olur. Tüm süreç spontan va akışkandır. Karşılaşmalarda yeni var olma ve davranma şekilleri keşfedilir.

Psikodrama hem bireyin grup içerisinde terapisi hem de grup terapisidir.


Üniversie Öğrencilerine Yönelik Yaşantı Grupları

Kendini daha iyi tanımak ve geliştirmek isteyen; yaşam içarisinde aldıkları rolleri sorgulayıp yeni yaşam deneyimleri ile yaşamını renklendirmeyi amaçlayan gençlere yönelik grup çalışmaları farklı bir deneyimdir.


Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık Öğrencilerine Yönelik Eğitim Grupları:

Lisans eğitiminden mezun olmadan önce psikodramayı tanımak (yaşantılamak) ve psikodrama eğitimi almadan önce yöntemle tanışmak ve gelişmek isteyen üniversitelerin “Psikoloji” ve “Psikolojik Danışmanlık” bölümlerinde okumakta olan öğrencilere yönelik gruplardır.

· Grup deneyimi

· Spontanlığın artması

· Yaratıcılığın ortaya konması

· Kendini tanıma ve ifade edebilme

· İletişim becerilerinin gelişmesi

· Sosyal becerilerin gelişmesi

· Grup üyelerinin birbirlerinin gelişimine katkıda bulunması

· Kendilik kavramlarının gelişmesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder